Počelo je rujanskog dana 1954. godine kada se nekoliko entuzijasta sastalo i odlučilo da osnuje i organizira športsku aktivnost u tada još maloj firmi Sljeme.

Bile su to još uvijek godine kriza i teškoća u državi.

Inicijativa osnivanja hrvačkog kluba „Sljeme“potekla je 1954. godine i iste te godine održana je i osnivačka skupština.Velimir Marton , tadašnji direktor MI „Sljeme“ inicijator osnivanja , Rikard Bukovac, Antun Trajber, Dominik Vrhovski, i Silvestar Spevec su osnivači HK „Sljeme“ .Klub se te iste godine uključuje u sustav natjecanja podsaveza Grada Zagreba, a ekipu su sačinjavali: Vlado Cetinić, Leopold Ladika, Franjo Marković, Josip Sigur, Josip Frajsleber, Silvestar Spevec, Božo Posavec, Josip Mesić.

Prvi trener kluba bio je Antun Trajber.

Ostali članovi ondašnje uprave bili su: Silvestar Spevec predsjednik, Josip Pribilović tajnik, Maša Vujević blagajnik.

Treninzi kluba održavali su se tzv. VITEŠKOJ SALI u sklopu tvornice gdje su svi bili zaposleni.

1955 godine klub počinje sa treninzima u dvorani hotela za samce, gdje su za ono vrijeme uvjeti bili mnogo bolji.

Već u slijedeći nekoliko godina HK „Sljeme „ plasirao se u viši rang natjecanja, a 1958. godine postaje prvoligaš tj. član I savezne lige Zapad. Ekipa „Sljemena“ izborila je prvoligaški status na kvalifikacijama u Rijeci sa slijedećom postavom ekipe:

Josip Kovaček, Stjepan Budinski, Nikola Đurenec,Mirko Ivanković, Berislav Boršić, Marijan Malović, Stjepan Kovaček i Franjo Genzić.

Ulaskom u I. saveznu ligu klub dobiva značajnu potporu u Sesvetama, a posebno u MI „Sljeme“, te iste godine počinje trenirati u novosagrađenoj dvorani Osnovne škole Marijan Badel koja je u to vrijeme bila moderno opremljena potrebnim sadržaje za sve vidove treninga.

U tom periodu trener HK „Sljeme“ postaje Marijan Malović i tada počinje razdoblje intenzivnijeg rada te boljih pojedinačnih i ekipnih rezultata.

Prve medalje na pojedinačnim službenim natjecanjima osvojili su 1957.godine Antun Palković i Stjepan Kovaček. To je početak bogate kolekcije medalja hrvača HK“Sljeme“. Već slijedeće 1958 godine Ivica Uhernik osvaja medalju na omladinskom prvenstvu Jugoslavije.Iste godine hrvači HK „“Sljemena“ nastupaju u omladinskoj reprezentaciji Jugoslavije i to Marijan Malović, Ivica Uhernik i Stjepan Kovaček.

Kako je vrijeme prolazilo kvaliteta hrvanja u Sesvetama svrstava se u sam vrh jugoslavenskog hrvanja i u tom periodu javljaju se interesi pojedinaca iz drugih klubova za preelazak u HK „Sljeme“.

Među prvima došli su: Živojin Jovanov, Savo Mijatov, Živa Konstantinović, Zvonko Kolmanić, Josip Barišić, Josip Marić, Ivica Malović i drugi. Dolaskom ovih hrvača i pojačavanjem ekipe, u razdoblju od 1962.godine do 1968.godine HK“Sljeme“ postaje dva puta vice prvak Jugoslavije.Pojedinačni rezultati također su bili odlični : Josip Barišić, Josip Marić, Josip Čorak i Vlado Sušanj postaju pojedinačni prvaci Jugoslavije.

Također u tom razdoblju na šampionatima Jugoslavije prva mjesta osvajaju:Ratko Rapajić, Josip Barišić, Marijan Malović, Zvonko Kolmanić, Josip Marić, Jovica Knežević, Josip Kovaček; Stjepan Kovaček, Lajoš Dudaš, Živojin Jovanov, Živa Konstantinović, Josip Čorak, Ivica Malović, Franjo Šagud, Vlado Sušanj, Josip Pavičić i mnogi drugi.

1968. godine dolazi do kriznih godina u financijskom praćenju kluba, MI „Sljeme“ nije moglo više pružati financijsku potporu za normalan rad kluba i u klubu nastaje situacija da klub prestane s radom. Da bi klub nastavio sa radom na izvanrednoj skupštini kluba dana je podrška od nekih članica SOURA-a Sljeme i Skupštine općine Sesveta o nastavku rada kluba kao i o materijalnoj potpori.

Bez  obzira na obećanu potporu u krizi klub napušta značajan broj kvalitetnih hrvača. Poučeni iskustvom o dovođenju u klub hrvača iz drugih  sredina i njihovog odlaska kad dođe do određenih kriza, klub se okreće prema svojoj sredini i organizira rad sa najmlađim uzrastima i tako jedni od prvih u Jugoslaviji rade na omasovljenju i popularizaciji tog športa među djecom i mladeži , a time do kvalitetnog vlastitog pogona svih uzrasta.

HK „Sljeme“1968.godine  pokreće prvu školu hrvanja za dječake u Jugoslaviji.Nakon toga su se počele osnivati takve vrste hrvački škola po cijeloj Jugoslaviji.

1970. godine dolazi do istupanja kluba iz Prve savezne lige zbog nedostatka financijskih sredstava.Usprkos prelasku u niži rang natjecanja u pojedinačnim rezultatima bilježimo i dalje kvalitetne rezultate.Prva ekipa popunjava se iz svojih omladinskih i pionirskih škola koje je u to vrijeme razvila u više sredina općine Sesvete, i na taj način stvorili jedno kvalitetnu okosnicu kluba od svojih hrvača.

Na prvom pionirsko prvenstvo Jugoslavije koje je održano u Novom Sadu, nastupaju i dva natjecatelja iz Sesveta Miše Kutleša i Željko Vida osvojena je i prva medalja (srebrna) za HK Sljeme, a osvojio ju je Miše Kutleša i time potvrdio kvalitetan rad u klubu i potvrdio ispravnost politike oslanjanja na vlastite snage.

Na omladinskim šampionatima i prvenstvima Jugoslavije Leopold Jurjec, Dalibor Krušelj, Miše Kutleša, Pero Sabadžija, Drago Sumina, Zvonko Kereš, Danilo Ercegović, Ivica Urbančić, Pero Panić,Ivica Vlašić, Branko Šantek, Luka Šarić, Josip Vuković, Zvonko Novosel, Josip Novosel, Jazbec Damir, Gordan Lesković, Dubravko Ribarić, Krešimir Raos, Zirdum Pejo, Zirdum Mato, Ivančić Ivan, Mladen Ilijaš, Grgo Kutleša i mnogi drugi osvajaju zlatne,srebrne i brončane medalje za sebe i klub.

Uz osvajanja zlatnih medalja na prvenstvima Jugoslavije , mnogi naši hrvači i nastupali su i na značajnim međunarodnim natjecanjima za  državnu reprezentaciju. Na raznim natjecanjima u reprezentaciji Jugoslavije nastupali su: Miše Kutleša, Dalibor Krušelj, Ivica Vlašić, Luka Šarić, Josip Vuković, Dubravko Ribarić, Pejo Zirdum, Ivan Ivančić i Mato Zirdum.

Sesvetski hrvači postižu zapažene rezultate u svim uzrastima na svim natjecanjima u zemlji i inozemstvu.

Najbolje rezultate klub ostvaruje 1978. godine kad osvaja u juniorskoj i omladinskoj konkurenciji ekipno prvo mjesto u  Jugoslaviji sa osvojena tri prva mjesta i jednim drugim sa vrlo velikom prednošću pred drugo i trećeplasiranom ekipom.

Prvaci Jugoslavije postaju: Ilijaš Mladen, Ivan Ivančić, Mato Zirdum i drugo mjesto Grgo Kutleša. Te godine je mlada ekipa  „Sljmena“ proglašena za najperspektivniju ekipu Jugoslavije, pod vodstvom trenera Miše Kutleše.

Od 1972.godine, do 1976 godine trener hrvačkog kluba je bio Stjepan Kovaček, a od 1976.godine do 1980. Miše Kutleša, 1980. godine nasljeđuje ga Dubravko Ribarić dok je Kutleša na odsluženju vojnog roka i po povratku 1981.godine ponovo preuzima ekipu i vodi je do 1984.godine.

Uz sva priznanja koja je postigao na sportskim natjecanjima klub se može pohvaliti da je dva puta primio nagradu općine Sesvete.

1973. godine uvedeno je proglašenje športaša Sesveta, a to časno priznanje prvi je dobio hrvač Miše Kutleša koji tu nagradu osvaja još jednom, pa jednom također Ivica Vlašić, pa Dubravko Ribarić, četri puta te po jednom Pejo i Mato Zirdum.

Između svih vrijedi spomenuti i ljude koji svakako zaslužuju posebnu pohvalu za svoj nesebičan rad na funkciji predsjednika kluba do danas:

Spevec Silvestar, Marijan Malović, Jovica Knežević, Ivan Bukovac, Vlado Sušanj, Antun Purgar, Martin Filipović, Josip Vuković, Mato Zirdum i Miše Kutleša s tim da su neki bili više puta birani na tu funkciju.

U bogatoj riznici spomenutih trofeja nismo mogli nabrajati sve jer bi taj spisak išao u nedogled. Neka ne zamjere svi oni koje nisu spomenuti. Njima svima isto tako, bez obzira dali su bili šampioni ili nisu dali su nastupali duže vrijeme ili nisu,i skazujemo svoju zahvalnost i priznanje jer su svi utkali svoj prilog u hrvački klub u hrvački šport.

HK Sljeme uspostavio je i međunarodne mostove suradnje, možemo čak što više reći da je naš klub među prvima počeo sa tom suradnjom.

Hrvači Sesveta gostovali su diljem Europe i svijeta i kroz šport prezentirali naš Zagreb i Hrvatsku. Isto tako možemo slobodna reći da smo također imali priliku da kao domaćin pokažemo sportašima iz SSSR-a, ČSSR-a, Poljske,Mađarske,Švedske, Bugarske, Finske, Njemačke, Austrije, Arapskih zemalja i SAD,  naš Zagreb i Lijepu našu